Samlinger i træ
Slidsning eller Halv fældning/bladning
- Lav en ramme
En ramme? Til hvad? Besluttede det skulle være en varmebriks. Så jeg ville lave en kvadrat af stykker på 14 cm. For at sikre lige store stykker uden at skulle måle op hver gang, benyttede vi en ridsepind (en skabelon).
Efter at have skåret ud tegnede vi en trekant henover stykkerne for at sikre at det er det samme stykke man arbejder med hvergang. Det er særlig vigtigt når stykkerne skal tilpasses i samlingerne.
Jeg valgte at give mig selv en udfordring og kastede mig ud i slidsning - som består af en tap og en gaffel. For at markere tykkelsen på hhv. gaffel og tap brugte vi et stregmål, som ridser i træet med en lille nål. Alle stykkerne skulle ridses op hele vejen rundt og i begge ender af træstykket.
Herefter lægger man sine træstykker op via den trekant man markerede til at begynde med, for at finde ud af i hvilken ende man vil have hhv. tap eller gaffel. For at gøre det nemmere for sig selv tegnede vi krydser på det areal af træet som skulle skæres fra.
Med en japan-sav savede vi ned i de opridsede streger - det er vigtigt at klingen er skarp og tynd. Endvidere at man saver på den yderste side af stregen, da det er nemmere at skære mere af træet frem for senere at påføre mere træ...
Med træhammer og afbindingsjern hakkes træet mellem gaflen ud. I de ender der skal være tap, saver man blot af og kan med en mejsel rette op og fjerne materiale hvis det er for tykt.
Når den skal samles er det brugbart med en optegnet trekant, da hver samling er unik. Den skal tilpasses - hvilket er svært i første huk.
Til sidst skal rammen limes med trælim og sættes i spænd i en time.
Herefter kan man pudse, runde hjørner eller påføre emnet andre finesser.....
Ingen kommentarer:
Send en kommentar